Terug

Welke rijbewijs heb je nodig om een aanhangwagen te mogen rijden?

Welke rijbewijs heb je nodig om een aanhangwagen te mogen rijden?

Een aanhanger rijbewijs, ook wel het BE-rijbewijs genoemd, is een extra rijbewijs dat je nodig hebt om een aanhanger of caravan te mogen trekken achter een auto of ander voertuig. Het is een rijbewijs dat je kunt behalen als je al in het bezit bent van een B-rijbewijs, oftewel het normale autorijbewijs.

Wanneer heb je een aanhanger rijbewijs nodig? Dit is afhankelijk van het gewicht van de aanhanger of caravan. Als het gewicht van de aanhanger of caravan meer dan 750 kilogram bedraagt en het gewicht van de auto en aanhanger samen meer dan 3500 kilogram bedraagt, dan heb je een aanhanger rijbewijs nodig.

rijbewijs aanhanger

Aanhanger rijbewijs halen: Hoe gaat dat?

Als je een aanhanger rijbewijs wilt halen, moet je een aantal stappen doorlopen. Allereerst moet je een theorie-examen afleggen bij het CBR. Dit examen bestaat uit vragen over onder andere verkeersregels, techniek en veiligheid. Als je dit examen hebt gehaald, kun je beginnen met de praktijklessen. Deze lessen bestaan uit zowel achteruitrijden als vooruit rijden met een aanhanger. Het is belangrijk om voldoende praktijklessen te volgen, zodat je goed voorbereid bent op het praktijkexamen.

Het praktijkexamen voor het aanhanger rijbewijs bestaat uit een aantal onderdelen. Zo moet je laten zien dat je de aanhanger goed kunt koppelen en loskoppelen, dat je veilig en verantwoord kunt rijden met de aanhanger en dat je bijvoorbeeld ook kunt inparkeren met de aanhanger. Als je alle onderdelen succesvol hebt afgerond, ontvang je het aanhanger rijbewijs en mag je een aanhanger of caravan trekken.

Kosten en geldigheid van het aanhanger rijbewijs

De kosten voor een aanhanger rijbewijs kunnen per rijschool verschillen, maar gemiddeld betaal je zo'n 200 tot 1000 euro voor het halen van dit rijbewijs. Het aanhanger rijbewijs is onbeperkt geldig, dus je hoeft het niet na een aantal jaar opnieuw te halen. Wel is het belangrijk om in gedachten te houden dat het aanhanger rijbewijs alleen geldig is in combinatie met een geldig B-rijbewijs. Zorg er dus voor dat je beide rijbewijzen op zak hebt als je met een aanhanger of caravan op pad gaat.

Aanhangwagen rijbewijs

Voordelen van het aanhanger rijbewijs

Het behalen van een aanhanger rijbewijs kan verschillende voordelen hebben. Zo mag je met dit rijbewijs een aanhanger of caravan trekken, wat je bijvoorbeeld de mogelijkheid geeft om op vakantie te gaan met een caravan. Ook als je voor je werk een aanhanger moet trekken, kan het hebben van een aanhanger rijbewijs handig zijn. Bovendien kun je met dit rijbewijs ook veiliger de weg op, omdat je beter weet bijvoorbeeld hoe je moet handelen als de aanhanger begint te slingeren of als je een bocht moet nemen. Ook weet je hoe je moet reageren als je in een noodsituatie terechtkomt

Aan welke eisen moet je voldoen om het BE rijbewijs te halen?

Om het BE-rijbewijs, het rijbewijs voor het trekken van een aanhanger, te behalen moet je aan een aantal eisen voldoen. Allereerst moet je in het bezit zijn van een geldig B-rijbewijs, oftewel het normale autorijbewijs. Daarnaast dien je minimaal 18 jaar oud te zijn en succesvol het praktijkexamen af te ronden bij het CBR. Dit praktijkexamen bestaat uit verschillende onderdelen, waarbij je onder andere moet aantonen dat je veilig en verantwoord met een aanhanger kunt rijden.

Over Japitrailerparts

Mijn naam is Pierre Kilkens, geboren en getogen in Nijmegen. Het handelen zit in mijn bloed en ik had al jong de droom om ooit een eigen onderneming te starten. Mijn interesse (mede vanuit mijn werkverleden) ligt in de aanhanger onderdelen. Eind 2020 ben ik gestart met het realiseren van mijn webshop. Sinds 4 januari 2021 is “JapiTrailerparts” online en zijn de eerste verkopen een feit.

Doel van “JapiTrailerparts” is het bedienen van de particuliere markt. Ik heb inmiddels een groot netwerk aan contacten en leveranciers opgebouwd. Daarom ben ik in staat een mooi programma aan te bieden van alle onderdelen die op en rondom een aanhanger zitten. Ik bied op mijn webshop originele onderdelen aan van gerenommeerde merken zoals Alko, Knott, BPW en Aspöck. Tevens bied ik no-name artikelen aan van hoge kwaliteit. U kunt zelf uw keuze hierin maken. 

Staat een artikel dat u zoekt niet in de webshop? Stuur een bericht of neem telefonisch contact met mij op. Ik ga dan op zoek naar het door u gewenste artikel, niets is onmogelijk!

Klanttevredenheid staat bij mij voorop en ik hecht waarde aan een goede service. U kunt mij telefonisch bereiken voor een goed advies of om uw vragen te beantwoorden.

aanhangwagen rijbewijs japitrailerparts

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »