• Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Voor 15.00 Besteld, Vandaag verzonden!
  Gratis Verzending Vanaf €60(NL) - €75(BE)
  Snel contact via whatsapp +31657803629

  Door Pierre Kilkens, 16 februari 2023

  Veilig de weg op met een aanhanger? Zo doe je dat!

  Je ziet ze tegenwoordig steeds meer in het verkeer voorbij komen. Aanhangers… Een aanhanger kan goed van pas komen wanneer je iets wilt/moet vervoeren wat niet (meer) in je auto past. Het correct laden van een aanhangwagen is belangrijk om veilig de weg op te gaan. Het lijkt eenvoudig, maar er zijn meerdere zaken waar je rekening mee moet houden voordat je gaat rijden. Zo moet je onder andere letten op het laadvermogen, de kogeldruk en de krachten die de lading moet weerstaan. Ook wil je voorkomen dat de lading gaat schuiven of van de aanhangwagen valt. In dit artikel leggen wij uitgebreid uit wat de belangrijkste factoren zijn.

  Er zijn 6 belangrijke punten waar je op moet letten bij het laden van een aanhangwagen. de 6 punten zijn als volgt ingedeeld:

  • Voorkom dat de lading uitsteekt
  • Een goede kogeldruk is cruciaal
  • Check de banden, Check de verlichting
  • Het totaalgewicht van de lading
  • Lading vastzetten

  Voorkom dat de lading in de aanhanger uitsteekt

  Een belangrijk punt om op te letten is het uitsteken van de lading. Zo mag de maximale hoogte van de aanhangwagen inclusief lading niet meer dan 4 meter zijn. Voor ondeelbare ladingen is de maximale uitsteek aan de achterzijde 1 meter (maximaal 5 meter achter de achterste as) en voor deelbare ladingen mag er geen uitsteek zijn. Daarnaast mag de maximale breedte van ondeelbare lading niet meer dan 3 meter zijn (bij meer dan 10cm uitsteken moet de lading worden gemarkeerd) en mag deelbare lading niet buiten de aanhanger uitsteken. Tot slot mag de lading niet voorbij de aanhangwagen uitsteken.

  Een goede kogeldruk op de aanhanger

  Eén van de belangrijkste aspecten om op te letten is de kogeldruk. Wanneer je de aanhangwagen goed laadt, zal het grootste deel van de druk op de as(sen) van de aanhangwagen terechtkomen. Echter, zodra de aanhangwagen aan de auto gekoppeld is, zal deze ook verticale druk uitoefenen op de trekhaak van de auto. Dit noemen we de kogeldruk. Een juiste kogeldruk is van cruciaal belang voor de wegligging en het rijgedrag van de combinatie. De minimale kogeldruk van een geladen aanhangwagen is 4% van het totale draagvermogen. Zorg er altijd voor dat dit in orde is. De maximale kogeldruk staat altijd vermeld op de trekhaak, dissel, koppeling en oplooprem en mag niet worden overschreden.

  Bij het verdelen van de lading is het belangrijk om het gewicht zoveel mogelijk in het midden van de assen te plaatsen. Hierdoor is de kogeldruk juist verdeeld. Daarnaast moet je voorkomen dat de lading te hoog is, omdat deze anders veel rij- en zijwind kan vangen. Je kunt de lading vastzetten met spanbanden, op deze manier voorkom je dat de lading gaat schuiven tijdens het remmen, optrekken of bij een stuurbeweging. Losse lading moet je altijd afdekken met een aanhangernet, gaasdoek of vlakzeil.

  Hieronder nog eens gevisualiseerd waarom de kogeldruk zo belangrijk is:

  Check altijd de banden en de verlichting

  Net als bij een auto is het belangrijk om de banden en verlichting van de aanhangwagen regelmatig te controleren. Naast de kogeldruk en de plaatsing van de lading, zijn de banden conditie en bandendruk van invloed op de wegligging en veiligheid van de aanhangwagen. Controleer daarom voor vertrek altijd de banden op slijtage, beschadigingen en luchtdruk. Ook dien je voor vertrek de verlichting te controleren om gevaarlijke situaties op de weg te voorkomen. Zorg er ook altijd voor dat de oplooprem goed werkende is. Het is natuurlijk vervelend als de achterligger niet weet dat je afremt, tevens kan dit ook voor gevaarlijke situaties zorgen.

  aanhanger verlichting

  Het totaalgewicht van de lading in een aanhangwagen

  Het totaalgewicht van de lading mag het laadvermogen van de auto en aanhangwagen niet overschrijden. Verder moet je de lading vastzetten of afdekken om te voorkomen dat deze van de aanhangwagen kan vallen. Houd hierbij rekening met situaties als een noodstop, uitwijkmanoeuvre, wind of slecht wegdek. Daarnaast moet de kogeldruk correct zijn en moet je voorkomen dat de lading te zwaar, te hoog of uitstekend is. 

  Het is belangrijk om te weten welk gewicht jouw auto maximaal mag trekken wanneer je een aanhangwagen aankoppelt. Dit vind je terug op het kentekenbewijs van de auto of op ovi.rdw.nl. Daarnaast heeft elke aanhangwagen een maximaal laadvermogen en eigen gewicht. Het totaalgewicht vind je terug op het kenteken of typeplaatje van de aanhangwagen. Wij raden aan om altijd binnen het trekgewicht van de auto en het aangegeven laadvermogen van de aanhangwagen te blijven. Zo kun je altijd veilig deelnemen aan het verkeer.

  Stevigheid zorgt voor een fijne rit!

  Tot slot is het vastzetten van de lading is wettelijk verplicht. Dit kun je doen door de lading goed te borgen of af te dekken. Zo voorkom je niet alleen dat de lading gaat schuiven en eventueel schade veroorzaakt, maar ook dat je deze verliest tijdens het rijden. Let hierbij op de rij- en zijwind, het optrekken en afremmen, het maken van een noodstop, het uitvoeren van een uitwijkmanoeuvre of het rijden op een slecht wegdek. Indien je de lading niet vast kunt maken met spanbanden, is het verstandig om deze altijd af te dekken met bijvoorbeeld een net, gaasdoek of dekzeil.

   

  Veilig de weg op met een aanhanger

  Laat een reactie achter

  Comment form Text

  * Verplichte velden
  Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »