• Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Voor 15.00 Besteld, Morgen in huis!
  Gratis Verzending Vanaf €60(NL) - €75(BE)
  Snel contact via whatsapp +31657803629

  Door Pierre Kilkens, 20 april 2023

  De regels voor een uitstekende lading aanhanger? Dit zijn ze!

  Wat is een uitstekende lading?

  Een uitstekende lading aanhanger is een aanhanger waarvan de lading voorbij de achterkant van de aanhanger steekt. Dit kan gevaarlijk zijn voor andere weggebruikers en daarom zijn er strikte regels voor het vervoeren van uitstekende lading. In deze blog zullen we bespreken wat deze regels zijn en waar je rekening mee moet houden als je een uitstekende lading aanhanger wilt vervoeren.

  Soorten uitstekende ladingen

  Bij het bepalen van de mate waarin lading op de aanhanger mag uitsteken, is het type lading van groot belang. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen twee soorten: deelbare lading en ondeelbare lading.

  Bij een deelbare lading gaat het om lading die in kleinere delen kan worden opgedeeld, zoals objecten of pakketjes. Wanneer er sprake is van uitstekende lading op de aanhanger, gelden er bepaalde regels. Zo is het niet toegestaan dat de lading aan de voorkant uitsteekt. Bij deelbare lading mag deze aan de zijkant maximaal 20 centimeter uitsteken en aan de achterkant niet meer dan 1 meter.

  Een ondeelbare lading daarentegen is lading die niet te demonteren of op te delen is zonder dat deze beschadigt, denk bijvoorbeeld aan palen of ladders. De eisen voor een deelbare lading zijn strenger dan voor ondeelbare lading, om het risico op ongelukken te verminderen. Bij ondeelbare lading liggen de regels iets anders. Aan de zijkant mag de lading meer dan 20 centimeter uitsteken, mits de aanhanger niet breder is dan 3 meter. Aan de achterkant mag de lading in sommige gevallen ook meer dan 1 meter uitsteken, namelijk maximaal de helft van de lengte van de aanhanger gemeten vanaf het achterste as.

  De regels voor een uitstekende lading

  De regels voor het vervoeren van een uitstekende lading aanhanger verschillen per land en kunnen ook afhankelijk zijn van het type voertuig en de aard van de lading. In Nederland zijn de regels voor het vervoeren van uitstekende lading vastgelegd in de Wegenverkeerswet en het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) 1990. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste regels.

  1. Afmetingen en gewicht: De lading mag niet breder zijn dan de aanhanger en niet meer dan 20 cm aan beide zijden uitsteken. Voor de hoogte geldt een maximum van 4 meter. Het gewicht van de lading mag niet meer zijn dan het toegestane maximumgewicht van de aanhanger.

  2. Snelheid en rijgedrag: Het is belangrijk om bij het vervoeren van een uitstekende lading aanhanger rustig en beheerst te rijden. De snelheid moet worden aangepast aan de omstandigheden en het is aan te raden om extra afstand te houden tot andere weggebruikers. Ook bij het nemen van bochten en het passeren van obstakels is het belangrijk om voorzichtig te zijn.

  3. Markering en verlichting: De uitstekende lading moet gemarkeerd zijn met een rood-wit gestreept bord met diagonale strepen. Dit bord moet aan de achterkant van de lading bevestigd zijn en minimaal 50 x 50 cm groot zijn. Daarnaast moet de aanhanger voorzien zijn van verlichting, zoals een waarschuwingsbord met knipperlichten en reflecterende stickers op de achterkant en zijkanten.

  4. Verzekering: Bij het vervoeren van een uitstekende lading aanhanger is het van belang om te controleren of de verzekering hiervoor dekking biedt. Niet alle verzekeringen dekken schade aan de uitstekende lading of aan andere voertuigen als gevolg van de uitstekende lading.

  Het is belangrijk om je te realiseren dat het vervoeren van een uitstekende lading aanhanger extra risico met zich meebrengt. Zorg daarom altijd voor een goede voorbereiding en wees alert op de weg. Houd je aan de regels en neem de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van jezelf en andere weggebruikers.

  Afbeelding ter illustratie: Een gevaarlijke situatie op de weg met een uitstekende lading

  Op zoek naar aanhanger onderdelen?

  Mijn naam is Pierre Kilkens, geboren en getogen in Nijmegen. Het handelen zit in mijn bloed en ik had al jong de droom om ooit een eigen onderneming te starten. Mijn interesse (mede vanuit mijn werkverleden) ligt in de aanhanger onderdelen. Eind 2020 ben ik gestart met het realiseren van mijn webshop. Sinds 4 januari 2021 is “JapiTrailerparts” online en zijn de eerste verkopen een feit.

  Doel van “JapiTrailerparts” is het bedienen van de particuliere markt. Ik heb inmiddels een groot netwerk aan contacten en leveranciers opgebouwd. Daarom ben ik in staat een mooi programma aan te bieden van alle onderdelen die op en rondom een aanhanger zitten. Ik bied op mijn webshop originele onderdelen aan van gerenommeerde merken zoals Alko, Knott, BPW en Aspöck. Tevens bied ik no-name artikelen aan van hoge kwaliteit. U kunt zelf uw keuze hierin maken. 

  Staat een artikel dat u zoekt niet in de webshop? Stuur een bericht of neem telefonisch contact met mij op. Ik ga dan op zoek naar het door u gewenste artikel, niets is onmogelijk!

  Klanttevredenheid staat bij mij voorop en ik hecht waarde aan een goede service. U kunt mij telefonisch bereiken voor een goed advies of om uw vragen te beantwoorden.

  Aanhanger onderdelen

  Laat een reactie achter

  Comment form Text

  * Verplichte velden
  Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »