• Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Voor 15.00 Besteld, Morgen in huis! ( m.u.v. )
  Gratis Verzending Vanaf €60(NL) - €75(BE)
  Snel contact via whatsapp +31657803629

  Door Pierre Kilkens, 5 mei 2023

  Alles wat je moet weten over het zekeren van een lading

  Hoewel het vervoeren van een lading eenvoudig lijkt, is er wetgeving die eraan is verbonden, en kan het verkeerd plaatsen van een lading ongelukken veroorzaken. Om deze reden is het essentieel om te weten hoe je een lading veilig vastzet, wat verschillende technieken en toepassingen vereist. Voordat je deze technieken kunt gebruiken, is het belangrijk om bewust te zijn van de verschillende krachten die optreden bij normale verkeerssituaties op de lading, het voertuig of de aanhanger, zoals het stoppen, rijden of een slecht wegdek. In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt met betrekking tot lading zekeren.

  Het zekeren van een lading houdt in dat de lading op een deugdelijke manier wordt vastgezet, zodat deze niet kan vallen, glijden, opspringen of schade kan veroorzaken aan het voertuig of de aanhanger. Er zijn verschillende manieren van zekering en technieken die je moet kennen.

  Goed zekeren

  In artikel 5.18.6 (Rv) staat beschreven waarom een lading goed gezekerd moet zijn en welke krachten er spelen op de lading en de zekering als er bijvoorbeeld plots uitgeweken of geremd moet worden. Als de lading vrijstaand is, kan deze gaan opspringen of 'wandelen'. De wetgever stelt dat de lading dusdanig gezekerd moet zijn dat deze niet door opwaartse krachten van het voertuig kan vallen. Bij los gestorte ladingen (zoals zand, grind, puin, veldgewassen, groenbouw en sloopafval) die kunnen wegwaaien of van het voertuig af kunnen vallen, moet de lading deugdelijk worden afgedekt met een zeil of net. Besteed hier dan ook vooral aandacht aan. Want onder artikel 6 van de Wegenverkeerswet ben je schuldig bevonden als er bewijs is van onvoorzichtigheid, onoplettendheid of onachtzaamheid.

  Maximale uitsteeklengte

  Het zekeren van uitstekende lading vereist naleving van de regels voor maximale uitsteekmaten. Als bestuurder moet je ervoor zorgen dat de uitstekende lading niet de toegestane maten overschrijdt en geen scherpe delen heeft. De maximale uitsteekmaten zijn als volgt:

  Aan de voorkant: de lading mag niet voorbij de koppeling uitsteken

  Aan de zijkant: de lading mag niet breder zijn dan de maximale toegestane breedte voor aanhangwagens van 2,55 meter. Op onverharde wegen is dit maximaal 2,20 meter.

  Aan de achterkant: de lading mag maximaal 1 meter uitsteken achter de achterzijde, maar de maximale uitsteeklengte van 5 meter achter de achterste as mag niet worden overschreden.

  Bij gebruik van markeringsborden gelden er uitzonderingen op de regels van overschrijding aan de achter- of zijkant. Bij de achterkant van het voertuig mag de lading maximaal 1 meter uitsteken. Indien dit meer is, moeten er markeringsborden geplaatst worden. Desondanks mag de lading niet langer zijn dan 5 meter achter de achterste as. Let op dat voertuigen met markeringsborden in de nacht voorzien moeten zijn van een rode lamp. Zorg er ook voor dat het zicht op de verlichting, retro reflectoren, richtingaanwijzers of kentekenplaatverlichting niet wordt belemmerd.

  Wat zijn de belangrijkste punten om op te letten bij het laden van een lading?

  Voordat je de lading vastzet, moet deze eerst op de aanhanger of het voertuig worden geplaatst. Het is van belang om rekening te houden met het laadvermogen van de aanhanger of het voertuig. Dit gewicht is te vinden op het kentekenbewijs of het typeplaatje van de aanhanger. Een aanhanger met een maximaal gewicht van meer dan 750 kg moet beschikken over een kentekenbewijs. Het is essentieel om het gewicht van de lading evenwichtig te verdelen en daarbij de kogeldruk op de trekhaak van de aanhanger in de gaten te houden. Het is vaak al te zien of de aanhanger juist beladen is voordat deze gekoppeld is, omdat deze anders achterover of voorover hangt. Bij het laden van een gekoppelde aanhanger is het belangrijk om de lading gelijkmatig te verdelen om te voorkomen dat deze naar voren of naar achteren helt. 

  Om wrijving te voorkomen is het belangrijk om de juiste hulpmiddelen te gebruiken zoals antislipmatten en hoekbeschermers voor spanbanden. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de wrijvingscoëfficiënt van de lading, aangezien deze kan variëren per type lading. Een hogere wrijvingscoëfficiënt zorgt voor minder schuiven van de lading en vereist dus minder spanmiddelen. Het gebruik van antislipmatten en hoekbeschermers kan ook helpen om slijtage aan de spanbanden te voorkomen bij scherpe hoeken.

  Wetgeving en regels

  Er zijn ook belangrijke aspecten met betrekking tot de wetgeving van lading zekeren, zoals beschreven in artikel 5.1.2 Regeling voertuigen (Rv), waarin wordt bepaald wie verantwoordelijk is voor de zekering. Zowel de bestuurder als de eigenaar of houder van het voertuig zijn verantwoordelijk voor de lading. Als de lading niet goed is gezekerd, kan de bestuurder worden gestraft. De eigenaar of houder van het voertuig kan ook worden gestraft als hij of zij op de hoogte was van de onveilige situatie.

  Op zoek naar aanhanger onderdelen?

  Mijn naam is Pierre Kilkens, geboren en getogen in Nijmegen. Het handelen zit in mijn bloed en ik had al jong de droom om ooit een eigen onderneming te starten. Mijn interesse (mede vanuit mijn werkverleden) ligt in de aanhanger onderdelen. Eind 2020 ben ik gestart met het realiseren van mijn webshop. Sinds 4 januari 2021 is “JapiTrailerparts” online en zijn de eerste verkopen een feit.

  Doel van “JapiTrailerparts” is het bedienen van de particuliere markt. Ik heb inmiddels een groot netwerk aan contacten en leveranciers opgebouwd. Daarom ben ik in staat een mooi programma aan te bieden van alle onderdelen die op en rondom een aanhanger zitten. Ik bied op mijn webshop originele onderdelen aan van gerenommeerde merken zoals Alko, Knott, BPW en Aspöck. Tevens bied ik no-name artikelen aan van hoge kwaliteit. U kunt zelf uw keuze hierin maken. 

  Staat een artikel dat u zoekt niet in de webshop? Stuur een bericht of neem telefonisch contact met mij op. Ik ga dan op zoek naar het door u gewenste artikel, niets is onmogelijk!

  Klanttevredenheid staat bij mij voorop en ik hecht waarde aan een goede service. U kunt mij telefonisch bereiken voor een goed advies of om uw vragen te beantwoorden.

  Aanhanger verlichting kopen

  Laat een reactie achter

  Comment form Text

  * Verplichte velden
  Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »