Terug

Wanneer moet je je aanhanger laten keuren?

Wanneer moet je je aanhanger laten keuren?

Als trotse eigenaar van een aanhanger ben je wellicht bekend met het belang van onderhoud en veiligheid. Maar vraag je je af of je je aanhanger moet laten keuren? In dit uitgebreide artikel zullen we de vraagstukken rondom het keuren van een aanhanger behandelen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over het onderhoud en de veiligheid van je aanhanger.

Wat houdt een keuring van een aanhanger in?

Een aanhangerkeuring is een controleprocedure waarbij de verschillende componenten van je aanhanger worden geïnspecteerd op hun algehele conditie, functionaliteit en veiligheid. Tijdens een keuring worden onderdelen zoals de remmen, verlichting, banden, chassis en koppeling gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de geldende veiligheidsnormen en voorschriften.

Is een aanhangerkeuring verplicht?

In veel landen en rechtsgebieden is het wettelijk verplicht om je aanhanger periodiek te laten keuren. De frequentie en vereisten kunnen variëren, dus het is belangrijk om de specifieke wetgeving in jouw regio te raadplegen. Zelfs als een keuring niet verplicht is, wordt het ten zeerste aanbevolen om je aanhanger regelmatig te laten keuren om de veiligheid te waarborgen en mogelijke problemen tijdig op te sporen.

Waarom zou je je aanhanger moeten laten keuren?

  • Veiligheid: Een regelmatige keuring zorgt ervoor dat de belangrijkste veiligheidsaspecten van je aanhanger worden gecontroleerd. Dit omvat het functioneren van de remmen, verlichting en andere kritieke componenten. Een goed onderhouden aanhanger vermindert het risico op ongelukken en pech onderweg.
  • Wettelijke naleving: Door je aanhanger periodiek te laten keuren, voldoe je aan de wettelijke vereisten en voorkom je mogelijke boetes of sancties bij een controle door de autoriteiten.
  • Verlengde levensduur: Een regelmatige keuring helpt bij het identificeren van potentiële problemen en het nemen van preventieve maatregelen voordat ze tot grotere schade leiden. Dit kan de levensduur van je aanhanger verlengen en onnodige kosten vermijden.

Hoe vaak moet je je aanhanger laten keuren?

De frequentie van de aanhangerkeuring kan variëren afhankelijk van de wetgeving in jouw land of regio. Raadpleeg de lokale voorschriften of neem contact op met een erkend keuringsbedrijf voor specifieke richtlijnen. Naast de wettelijke vereisten wordt aanbevolen om je aanhanger jaarlijks of na een bepaald aantal kilometers te laten keuren. Dit helpt bij het behouden van de veiligheid en betrouwbaarheid van je aanhanger.

Het laten keuren van je aanhanger is van essentieel belang voor de veiligheid en betrouwbaarheid ervan. Hoewel de verplichting en frequentie van de keuring kunnen variëren afhankelijk van de wetgeving in jouw regio, is het raadzaam om regelmatig een keuring te laten uitvoeren om mogelijke problemen vroegtijdig te identificeren.

Door je aanhanger te laten keuren, zorg je ervoor dat de remmen, verlichting, banden en andere kritieke componenten in goede staat verkeren. Dit vermindert het risico op ongelukken en pech onderweg. Bovendien voldoe je aan de wettelijke voorschriften en vermijd je mogelijke boetes of sancties.

Bij de eerste keer gebruik is er een toelatingskeuring verplicht en voor aanhangers met een maximum toegestane massa van meer dan 750 kg is er een jaarlijkse keuring verplicht. Voor aanhangers tot 750 kg is er geen keuring nodig, maar moet wel voldoen aan basisvoorwaarden en beschikken over een typegoedkeuring. Het advies wordt wel gegeven om te zorgen dat je aan alle regels voldoet en indien nodig advies te vragen. Het kan lastig zijn om de wetgeving met betrekking tot aanhangers bij te houden. Veel mensen negeren het dan ook, maar hiermee loop je het risico om niet in regel te zijn.

Toelatingskeuring

Als je voor het eerst met je aanhanger de weg op gaat, dan is een toelatingskeuring verplicht. Er wordt gecontroleerd of je aanhanger aan de regels voldoet tijdens een verplichte keuring na inschrijving, maar vóór gebruik. Pas nadat de keuring is uitgevoerd, mag je de aanhanger op de openbare weg gebruiken.

Aanhanger van meer dan 750 kg

Vanaf 750 kg krijgt je aanhanger een eigen kenteken. Je aanhanger wordt in dat geval behandeld zoals je auto en er zijn verschillende technische aandachtspunten zoals de koppeling, breekkabel, verlichting, reflectoren, remmen, spatborden, banden, chassis, dissels, en oplooprem-schokdemper die gecontroleerd worden. Naast de technische controle, kijkt men naar je identificatie en kenteken en moet de informatie op het identificatieplaatje volledig zijn. Ook moet je kenteken goed zichtbaar zijn en stevig vastmaken.

Periodieke keuring

In principe moet je aanhanger met een maximum toegestane massa vanaf 750 kg elk jaar worden gekeurd. Dit wordt de periodieke keuring genoemd. Na je toelatingskeuring ontvang je normaal jaarlijks een uitnodiging tot keuring.

Aanhanger tot 750 kg

Voor aanhangers tot 750 kg hoef je niet naar de keuring en is het ook niet nodig om ze in te schrijven. Waar je wel nog op moet letten is dat je aanhanger over een typegoedkeuring beschikt. Dit wordt meestal verzorgd door de fabrikant en op de dissel vind je een metalen plaatje met de nodige informatie zoals de naam van de fabrikant, het type goedkeuringsnummer met voertuigidentificatie, de maximum toegestane massa en de belastbaarheid van de assen. Bovendien moet je aanhanger aan enkele essentiële vereisten voldoen, zoals verlichting, een remlicht en verplichte kentekenverlichting.

Op zoek naar aanhanger onderdelen?

Mijn naam is Pierre Kilkens, geboren en getogen in Nijmegen. Het handelen zit in mijn bloed en ik had al jong de droom om ooit een eigen onderneming te starten. Mijn interesse (mede vanuit mijn werkverleden) ligt in de aanhanger onderdelen. Eind 2020 ben ik gestart met het realiseren van mijn webshop. Sinds 4 januari 2021 is “JapiTrailerparts” online en zijn de eerste verkopen een feit.

Doel van “JapiTrailerparts” is het bedienen van de particuliere markt. Ik heb inmiddels een groot netwerk aan contacten en leveranciers opgebouwd. Daarom ben ik in staat een mooi programma aan te bieden van alle onderdelen die op en rondom een aanhanger zitten. Ik bied op mijn webshop originele onderdelen aan van gerenommeerde merken zoals Alko, Knott, BPW en Aspöck. Tevens bied ik no-name artikelen aan van hoge kwaliteit. U kunt zelf uw keuze hierin maken. 

Staat een artikel dat u zoekt niet in de webshop? Stuur een bericht of neem telefonisch contact met mij op. Ik ga dan op zoek naar het door u gewenste artikel, niets is onmogelijk!

Klanttevredenheid staat bij mij voorop en ik hecht waarde aan een goede service. U kunt mij telefonisch bereiken voor een goed advies of om uw vragen te beantwoorden.

Aanhanger verlichting kopen

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »