• Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Voor 15.00 Besteld, Morgen in huis!
  Gratis Verzending Vanaf €60(NL) - €75(BE)
  Snel contact via whatsapp +31657803629

  Door Pierre Kilkens, 30 april 2023

  Een goed verlichte aanhanger: dit zijn de regels!

  Aansluiting verlichting aanhanger

  Voor dat we gaan beginnen met de juiste verlichting criteria, gaan we het eerst even kort hebben over de aansluiting van de verlichting. Bij het koppelen van je aanhanger aan je auto is het van belang om de juiste stekker aan te sluiten, zodat de elektronica van de aanhanger goed functioneert. Er zijn twee soorten stekkers: 7-polig en 13-polig. Tegenwoordig is het 13-polige Jaeger systeem het meest gangbare op de markt. De 13-polige stekker van Jaeger heeft 8 pinnen en is de standaard.

  13 polige stekkerdoos

  13 polige stekker ter illustratie

  De oudere 7-polige stekkers zijn beperkt in functionaliteit en kunnen bijvoorbeeld geen achteruitrijverlichting aansturen. Om die reden worden deze stekkers steeds vaak vervangen door de meer veelzijdige 13-polige stekkers, met name op oudere aanhangers.

  Als je te maken hebt met verschillende typen stekkers, kun je een verloopstekker gebruiken om het probleem op te lossen. Het is echter belangrijk om te realiseren dat verloopstekkers geen extra functies bieden. Als je bijvoorbeeld een 7-polige stekker combineert met een 13-polige stekker, zul je alleen in staat zijn om de functies van de 7-polige stekker te gebruiken. Houd hier rekening mee bij het gebruik van verloopstekkers.

  De juiste verlichting voor aanhangwagens

  Verlichting op aanhangers

  Achterlichten

  Het is verplicht voor elke aanhangwagen om achterlichten te hebben, aangezien het zicht op de achterlichten van het voertuig geblokkeerd is. Dit is een logische veiligheidsmaatregel om ervoor te zorgen dat andere weggebruikers je aanhangwagen kunnen zien en op tijd kunnen reageren.

  Richtingaanwijzers

  Moeten we nog meer zeggen? Richtingaanwijzers, ook wel pinkers genoemd, zijn verplicht op elke aanhanger.

  Standlichten & meer

  Voor aanhangers die niet breder zijn dan 160 cm, is het verplicht om ten minste 2 standlichten te hebben. Aanhangers die smaller zijn dan 160 cm moeten deze standlichten combineren met reflectoren: witte aan de voorkant en oranje aan de zijkant. Als je aanhanger breder is dan 160 cm, dan dien je standlichten te voorzien aan de voor- en zijkanten.

  Breedtelichten zijn bedoeld om aan te geven hoe breed je aanhanger is en zijn verplicht bij aanhangers breder dan 160 cm. Wanneer je de standlichten inschakelt, zullen de breedtelichten automatisch oplichten.

  Indien je een aanhanger hebt die breed is, is het sterk aanbevolen om omtreklichten te overwegen. Deze lichten zijn rood-wit van kleur en geven de gehele zijkant en bovenkant van de aanhanger aan. Bij aanhangers met een breedte van 210 cm of meer zijn deze lichten zelfs verplicht.

  Remlichten

  Wanneer je remt met je auto, geven de stoplichten aan de achterzijde dat duidelijk aan. Op je aanhanger zijn deze stoplichten uiteraard verplicht en tevens geplaatst aan de achterzijde. Op het moment dat je vertraagt met de aanhanger, lichten deze stoplichten rood op.

  LED verlichting set + 7,5 meter kabel

  Kentekenverlichting

  Het is verplicht dat het kenteken van je voertuig altijd zichtbaar is, zelfs in het donker. Daarom moet de verlichting van het kenteken aanwezig zijn, net als bij een auto of een bestelwagen.

  Mistlichten

  Gewoonlijk zijn mistlichten geïntegreerd in de achterlichten van een aanhanger. Aan de achterkant van de aanhanger moet je één of twee mistlichten hebben, afhankelijk van het type aanhanger. Dit geldt voor aanhangers met en zonder eigen kenteken. Er is slechts één uitzondering op deze regel: aanhangers met een maximaal toegelaten massa (MTM) van meer dan 750 kg en die vóór 31 december 1997 zijn gebouwd.

  LED verlichting

  De populariteit van LED-verlichting is de laatste jaren enorm gestegen, zowel bij auto's als bij aanhangers. De voordelen van LED-verlichting zijn talrijk: ze zijn helder en energiezuinig, kunnen tegen een stootje en gaan lang mee. Waarom zou je ze niet gebruiken? Als de verlichting van je oude aanhanger aan vervanging toe is, is het misschien een goed idee om een LED-installatie te overwegen.

  Reflectoren

  Het is essentieel om reflectoren toe te voegen aan de verlichting van je aanhanger. Aan de achter- en zijkant zijn reflectoren verplicht voor alle aanhangers.

  Achterzijde:

  Je moet 2 gelijkzijdige driehoeken van 15-20 cm met een punt omhoog plaatsen op een vlak dat loodrecht op de lengteas staat.

  Zijkant:

  Op elke zijkant moet je minstens 2 oranje reflectoren bevestigen. Bij lange aanhangers kun je er meer toevoegen.

  Reflector oranje schroefbaar 95x38 E-mark (2 stuks)

  Aanhanger verlichting testen

  De gemiddelde aanhanger heeft veel verlichting, zoals je hebt kunnen zien. Het is vanzelfsprekend dat het belangrijk is dat deze lichten correct werken. Daarom is het noodzakelijk om regelmatig controles uit te voeren. Het is aan te raden om dit samen met iemand anders te doen.

  Hoe pak je dit aan? Het is heel simpel!

  Zorg ervoor dat er iemand achter de aanhanger staat en test vervolgens alle lichten op dezelfde manier als je dat bij je auto doet. Als je helper een probleem opmerkt, dan wordt dat een aandachtspunt dat je zo snel mogelijk moet oplossen. Als er niemand beschikbaar is om je te helpen, kun je een spiegel of een reflecterend oppervlak achter je aanhanger plaatsen. Op die manier kun je vanuit de bestuurdersstoel zien of alle lichten goed werken.

  Op zoek naar aanhanger onderdelen?

  Mijn naam is Pierre Kilkens, geboren en getogen in Nijmegen. Het handelen zit in mijn bloed en ik had al jong de droom om ooit een eigen onderneming te starten. Mijn interesse (mede vanuit mijn werkverleden) ligt in de aanhanger onderdelen. Eind 2020 ben ik gestart met het realiseren van mijn webshop. Sinds 4 januari 2021 is “JapiTrailerparts” online en zijn de eerste verkopen een feit.

  Doel van “JapiTrailerparts” is het bedienen van de particuliere markt. Ik heb inmiddels een groot netwerk aan contacten en leveranciers opgebouwd. Daarom ben ik in staat een mooi programma aan te bieden van alle onderdelen die op en rondom een aanhanger zitten. Ik bied op mijn webshop originele onderdelen aan van gerenommeerde merken zoals Alko, Knott, BPW en Aspöck. Tevens bied ik no-name artikelen aan van hoge kwaliteit. U kunt zelf uw keuze hierin maken. 

  Staat een artikel dat u zoekt niet in de webshop? Stuur een bericht of neem telefonisch contact met mij op. Ik ga dan op zoek naar het door u gewenste artikel, niets is onmogelijk!

  Klanttevredenheid staat bij mij voorop en ik hecht waarde aan een goede service. U kunt mij telefonisch bereiken voor een goed advies of om uw vragen te beantwoorden.

  Aanhanger verlichting kopen

  Laat een reactie achter

  Comment form Text

  * Verplichte velden
  Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »